Luni - Vineri 09:00-16:00

Rezistenta la apa - Watch24.ro

In tabelul urmator sunt precizate situatiile in care etanseitatea la apa a ceasurilor - cu sau fara indicatie WR (Water Resistant) - este prezenta sau nu.

Pentru a putea pastra etanseitatea la apa (rezistenta la apa) a ceasului prevazut cu remontoar infiletabil este necesar sa procedati conform indicatiilor care urmeaza:

Inainte de a efectua setarile ceasului cu ajutorul remontoarului, verificati daca remontoarul este de tip standard sau de tip infiletabil. Verificarea se face astfel: in pozitia in care remontoarul este lipit de carcasa, rotiti-l in sens invers acelor de ceas. Daca remontoarul nu se indeparteaza de carcasa in urma rotirii, inseamna ca este un remontoar standard. Daca se indeparteaza de carcasa in urma rotirii (se desfileteaza), insemna ca este un remontoar infiletabil.
Continuati sa desfiletati remontoarul complet. Aveti grija sa nu fortati sau sa bruscati remontoarul. Atunci cand remontoarul a fost desfiletat complet, trageti-l usor in pozitia exterioara pe treapta dorita pentru setare, dupa care trebuie sa il readuceti in pozitia initiala prin infiletare completa, adica pana cand acesta este complet lipit de carcasa, fara a forta. 
Abaterile ceasurilor Quartz cu baterie pot fi cuprinse intre ±15/20 secunde pe luna, iar abaterile ceasurilor automatice/mecanice pot fi cuprinse intre ±10/30 secunde pe zi.Rezistenta la apa este masurata in bari (unitate de presiune, 1 bar fiind echivalent cu 1 atmosfera) iar ceasurile sunt testate la aceste presiuni pentru o anumita perioada de timp. Presiunea foarte mare, precum cea intalnita in cazul scufundarilor, poate sa depaseasca aceste limite, asa ca daca sunteti un scafandru pasionat veti avea nevoie de un ceas care sa tolereze o astfel de presiune.

Producatorii masoara deseori aceasta rezistenta la apa la un numar de picioare (ft), metri (m) sau atmosfere (atm). Ceasurile marcate "WATER RESISTANT" sau "WR", cu sau fara alte indicatii de presiune crescuta, trebuie sa fie conform standardului NIHS 92-10 (corespunzator standardului international ISO 2281). Astfel de ceasuri sunt proiectate pentru viata de zi cu zi si trebuie sa fie rezistente la apa in timpul exercitiilor fizice precum inotul de scurta durata!

Ceasurile pentru scufundari trebuie sa aiba o rezistenta la apa de minim 330 picioare - aproximativ. 100 metri (aceasta valoare minima fiind valabila pentru scufundarile neprofesionale!). De asemenea, ele trebuie sa aiba un controlor de timp si sa se conformeze standardelor NIHS 92-11 (ISO 6425): luminozitate, rezistenta la socuri, anti-magnetism, soliditatea curelei, etc.

Etan┼čeitatea ceasurilor respect─â standardele DIN 8310 sau ISO 2281. Aceste standarde descriu diferitele categorii de rezisten┼ú─â la apa, precum ┼či metoda de testare utilizat─â pentru a determina etan┼čeitatea la ap─â. Fac excep┼úie modelele care nu au men┼úiunea "Water Resist" sau WR (rezistent la ap─â). Aceste ceasuri nu pot intra în contact cu apa sub nici o form─â!

În realitate, rezisten┼úa la ap─â conform standardelor DIN 8310 ┼či ISO 2281, nu constituie o caracteristic─â permanent─â, întrucât garniturile sunt supuse procesului de uzur─â natural─â. Temperaturile extrem de ridicate sau de joase, solven┼úii ┼či produsele cosmetice pot accelera acest proces, iar ca urmare garniturile devin fragile ┼či poroase astfel nemaiputând fi garantat─â etan┼čeitatea produsului. Ceasurile trebuie utilizate într-o gam─â rezonabil─â de temperaturi, între + 10°C ┼či + 40°C. (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)

Ceasurile care au indicat─â o anumit─â rezisten┼úa la ap─â nu pot fi utilizate în mod direct la adâncimea respectiv─â, deoarece aceasta constituie doar presiunea la care a fost testat ceasul. Un ceas este rezistent la influen┼úa apei asupra sa la o presiune static─â specificat─â (spre exemplu 10 BAR/ATM) ┼či la o imersiune teoretic─â în ap─â la adâncimea specificat─â.

Din cauza mi┼čc─ârilor în ap─â, ca de exemplu înotul rapid sau impactul cu apa, presiunea dinamic─â poate dep─â┼či cu mult presiunea static─â specificat─â iar acest lucru poate afecta etan┼čeitatea ceasului la intrarea în ap─â!

Tineti cont ca valoarea in metri nu se refera la adancimea de scufundare ci la presiunea aerului utilizat in cursul testului de rezistenta la apa!!!

Ce reprezinta - (3 ATM (BAR) / 30 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezisten┼ú─â la o presiune de 3 ATM (BAR) , echivalentul presiunii exercitate de o coloana de ap─â de 30 de metri cu sec┼úiunea de 1 cm2. De aceea, trebuie evitat contactul cu apa, fiind rezistent doar la stropiri minore. 

Ce reprezinta - (5 ATM (BAR) / 50 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezisten┼ú─â la o presiune de 5 ATM , echivalentul presiunii exercitate de o coloana de ap─â de 50 de metri cu sec┼úiunea de 1 cm2. De aceea, este potrivit numai pentru utilizare în activit─â┼úile de rutin─â ca de exemplu du┼č sau sp─âlarea mâinilor (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)

Ce reprezinta - (10 ATM (BAR) / 100 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezisten┼ú─â la o presiune de 10 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de ap─â de 100 de metri cu sec┼úiunea de 1 cm2. De aceea, este ideal pentru activit─â┼úi de înot frecvent sau de snorkeling. (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)
Ce reprezinta - (20 ATM (BAR) / 200 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezisten┼ú─â la o presiune de 20 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de ap─â de 200 de metri cu sec┼úiunea de 1 cm2. De aceea, este ideal pentru scufundarea f─âr─â echipament. (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)* Valorile indicatoarelor nu se refer─â la adâncimea de scufundare ci la presiunea exercitat─â în timpul testului de etan┼čeitate. (ISO 2281)

 

NERESPECTAREA INDICATIILOR VA AFECTA FUNCTIONAREA CORECTA A  MECANISMUL SI VA DUCE LA PIERDEREA GARANTIEI.

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 06.03.2020