Luni - Vineri 09:00-16:00

Rezistenta la apa - Watch24.ro

In tabelul urmator sunt precizate situatiile in care etanseitatea la apa a ceasurilor - cu sau fara indicatie WR (Water Resistant) - este prezenta sau nu.

Pentru a putea pastra etanseitatea la apa (rezistenta la apa) a ceasului prevazut cu remontoar infiletabil este necesar sa procedati conform indicatiilor care urmeaza:

Inainte de a efectua setarile ceasului cu ajutorul remontoarului, verificati daca remontoarul este de tip standard sau de tip infiletabil. Verificarea se face astfel: in pozitia in care remontoarul este lipit de carcasa, rotiti-l in sens invers acelor de ceas. Daca remontoarul nu se indeparteaza de carcasa in urma rotirii, inseamna ca este un remontoar standard. Daca se indeparteaza de carcasa in urma rotirii (se desfileteaza), insemna ca este un remontoar infiletabil.
Continuati sa desfiletati remontoarul complet. Aveti grija sa nu fortati sau sa bruscati remontoarul. Atunci cand remontoarul a fost desfiletat complet, trageti-l usor in pozitia exterioara pe treapta dorita pentru setare, dupa care trebuie sa il readuceti in pozitia initiala prin infiletare completa, adica pana cand acesta este complet lipit de carcasa, fara a forta. 
Abaterile ceasurilor Quartz cu baterie pot fi cuprinse intre ±15/20 secunde pe luna, iar abaterile ceasurilor automatice/mecanice pot fi cuprinse intre ±10/30 secunde pe zi.Rezistenta la apa este masurata in bari (unitate de presiune, 1 bar fiind echivalent cu 1 atmosfera) iar ceasurile sunt testate la aceste presiuni pentru o anumita perioada de timp. Presiunea foarte mare, precum cea intalnita in cazul scufundarilor, poate sa depaseasca aceste limite, asa ca daca sunteti un scafandru pasionat veti avea nevoie de un ceas care sa tolereze o astfel de presiune.

Producatorii masoara deseori aceasta rezistenta la apa la un numar de picioare (ft), metri (m) sau atmosfere (atm). Ceasurile marcate "WATER RESISTANT" sau "WR", cu sau fara alte indicatii de presiune crescuta, trebuie sa fie conform standardului NIHS 92-10 (corespunzator standardului international ISO 2281). Astfel de ceasuri sunt proiectate pentru viata de zi cu zi si trebuie sa fie rezistente la apa in timpul exercitiilor fizice precum inotul de scurta durata!

Ceasurile pentru scufundari trebuie sa aiba o rezistenta la apa de minim 330 picioare - aproximativ. 100 metri (aceasta valoare minima fiind valabila pentru scufundarile neprofesionale!). De asemenea, ele trebuie sa aiba un controlor de timp si sa se conformeze standardelor NIHS 92-11 (ISO 6425): luminozitate, rezistenta la socuri, anti-magnetism, soliditatea curelei, etc.

Etanşeitatea ceasurilor respectă standardele DIN 8310 sau ISO 2281. Aceste standarde descriu diferitele categorii de rezistenţă la apa, precum şi metoda de testare utilizată pentru a determina etanşeitatea la apă. Fac excepţie modelele care nu au menţiunea "Water Resist" sau WR (rezistent la apă). Aceste ceasuri nu pot intra în contact cu apa sub nici o formă!

În realitate, rezistenţa la apă conform standardelor DIN 8310 şi ISO 2281, nu constituie o caracteristică permanentă, întrucât garniturile sunt supuse procesului de uzură naturală. Temperaturile extrem de ridicate sau de joase, solvenţii şi produsele cosmetice pot accelera acest proces, iar ca urmare garniturile devin fragile şi poroase astfel nemaiputând fi garantată etanşeitatea produsului. Ceasurile trebuie utilizate într-o gamă rezonabilă de temperaturi, între + 10°C şi + 40°C. (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)

Ceasurile care au indicată o anumită rezistenţa la apă nu pot fi utilizate în mod direct la adâncimea respectivă, deoarece aceasta constituie doar presiunea la care a fost testat ceasul. Un ceas este rezistent la influenţa apei asupra sa la o presiune statică specificată (spre exemplu 10 BAR/ATM) şi la o imersiune teoretică în apă la adâncimea specificată.

Din cauza mişcărilor în apă, ca de exemplu înotul rapid sau impactul cu apa, presiunea dinamică poate depăşi cu mult presiunea statică specificată iar acest lucru poate afecta etanşeitatea ceasului la intrarea în apă!

Tineti cont ca valoarea in metri nu se refera la adancimea de scufundare ci la presiunea aerului utilizat in cursul testului de rezistenta la apa!!!

Ce reprezinta - (3 ATM (BAR) / 30 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 3 ATM (BAR) , echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 30 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, trebuie evitat contactul cu apa, fiind rezistent doar la stropiri minore. 

Ce reprezinta - (5 ATM (BAR) / 50 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 5 ATM , echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 50 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este potrivit numai pentru utilizare în activităţile de rutină ca de exemplu duş sau spălarea mâinilor (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)

Ce reprezinta - (10 ATM (BAR) / 100 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 10 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 100 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este ideal pentru activităţi de înot frecvent sau de snorkeling. (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)
Ce reprezinta - (20 ATM (BAR) / 200 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 20 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 200 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este ideal pentru scufundarea fără echipament. (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)



* Valorile indicatoarelor nu se referă la adâncimea de scufundare ci la presiunea exercitată în timpul testului de etanşeitate. (ISO 2281)

 

NERESPECTAREA INDICATIILOR VA AFECTA FUNCTIONAREA CORECTA A  MECANISMUL SI VA DUCE LA PIERDEREA GARANTIEI.

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 06.03.2020